Ocaktan Evinize Mermerin Yolculuğu

Binlerce yılda, doğa ananın rengini ve şeklini verdiği mermer; her dönemde ve her alanda benzersiz ve nadir bir malzeme olma özelliğini korumuştur.

Çoğunlukla kalsiyum karbonattan oluşan mermer, güzelliği ve dayanıklılığı nedeniyle inşaat ve dekorasyon malzemesi olarak kullanılmış ve kullanılmaya devam etmektedir.

Mermer; şuanda Yusuf Hoca Madencilik gibi açık ocaklardan blok halinde çıkarılmaktadır. Ocağın yapısına ve çıkarma yöntemlerine bağlı olarak da bu mermerin boyutu ve şekli değişmektedir. Alanın morfolojisine bağlı olarak dikey yada yatay kesimlerle bloklar çıkarılmaktadır.

Mermerin Kesilmesi

Mermer, ocakta bir dağ gibi tek parça hâlinde bulunur. Bir nevi mermerden oluşmuş bir dağı küçük parçalara ayırarak çıkarmanız gerekmektedir. Bunun için de özel yapılmış çelik halatlarla kesme işlemi gerçekleştirilir. Sürtünme kuvvetinden yararlanarak; gergin biçimdeki uzun halatlar, ileri geri hareket ederek mermer bloklarını ekmek keser gibi keser.

Bu işlem oldukça uzun sürer ve çok güçlü makineler gerektirir. Mermer ocaklarının büyük çoğunluğunda bu yöntem kullanılır.

Sınıflandırma

Çelik halatlarla kesilen mermerler; boyutuna, rengine, ağırlığına ve yapısına göre sınıflandırılarak ayrılır. Bu sınıflandırma her mermer türü için ayrı işler. Bazı mermerlerin deseninin yoğun olması beklenirken bazılarının da olabildiğince temiz olması gerekir.

Sınıflandırmada etkin olan kriterler şunlardır:

  • Blok boyutu: Tek seferde kesilebilen büyük bloklar; mermerin küçültülürken daha az fire verilmesini sağlar. Sonuç olarak da en son ürün boyutlarına direkt etki eder. Taşıyıcılara sığabilecek boyutlarda mermer çıkarılmaya gayret gösterilir.
  • Ağırlık: Ev kadar mermerler kesiliyor, ağırlığın ne önemi var denilebilir. Fakat kesilen mermerlerin hem kamyonların taşıyabileceği ağırlıkta hem de yurtdışı ihracatta gemilerin taşıma standartları çerçevesinde olması gerekir. Bu da mermerin yoğunluğuna göre hangi boyutlarda kesilmesi gerektiği konusunda ince hesaplamalar ister.
  • Desen Yoğunluğu: Her mermerin kendine has, karakteristik bir deseni vardır. Desenin yoğunluğu, rengi, dağılımı, mermerin kalitesini belirlemekte büyük önem taşır.
  • Sağlamlık: Derin çatlaklar, kırılmalar, istenmeyen lekeler mermerin kalitesini düşürür. Mermer; tek parça, göze hoş gelen bir desene ve temizliğe sahip olmalıdır. Çatlak ve kırıklar işlenmesini zorlaştırır.

İşte size birinci sınıf bir mermer, Marmara Silver Gray. Mermerdeki desenler o kadar düzgün ki; adeta bir ressamın fırçasından çıkmış gibi simetrik.

Mermerin Taşınması

Mermerler gideceği yere göre önceden işlenip boyutlandırılabilir yada blok hâlinde sevk edilir. Yusuf Hoca Madencilik gibi kendi bünyesinde mermer işleme fabrikası olan bir firmada her iki seçenek de sorunsuzca gerçekleştirilir.

Mermer blokları o kadar ağırdır ki; bir kamyonun kasasına sığan bir blok yüzlerce ton gelebilir. Ocaktan taşınması, fabrikada indirilmesi veya gemilere yüklenmesi için çok güçlü araçlar gereklidir. Ağır madenleri taşımak için özel geliştirilmiş kaya kamyonlarına ihtiyaç duyulur.

Resimde küçücükmüş gibi duran kamyonları gördünüz mü ? İşte onların her biri 60 ton taşıyor. Ve yükseklikleri de 6 metre, yani ortalama 2 katlı ev yüksekliğinde.

Mermerler ocakta kesilip taşıyıcılara yüklendikten sonra fabrikada devasa vinçlerle yere indirilir. Ve mermerin asıl macerası burada başlar.

Boyutlandırma Aşaması

Fabrikaya indirilen mermerler forkliftler ve çekicilerle işleme alanına alınır. Burada geniş çaplı bir elmas testere bıçağına sahip dikey kesiciler ile mermer blokları parçalara ayrılır. Özel kesiciler hem dikey hem de yatay olarak kesim yaparlar ve kesimi kolaylaştırmak ve testere bıçaklarının yanmaması için kesim yapılırken daima su püskürtülür.

İstenilen boyutlara göre bölünen mermerler; daha küçük boyutlandırma için çoklu kesici makinaya sevk edilir. Bu makine, mermer bloklarını istenilen kalınlığa göre aynı anda onlarca eşit parçaya keser. Daha sonraki işlemlere pay kalması için istenilen kalınlıktan biraz kalın kesilir. Kesilen tüm bu plakalar, bir sonraki işlem için özel banttan aşağı indirilir.

 

Mermerin Cilalanması ve Son Şeklini Alması

Çoklu kesiciden çıkan mermer plakaları; istenilen son ürünü elde etmek için biz dizi işlemden daha geçer. Bu işlemler, mermerin kullanılacağı alana ve müşterinin isteğine göre yapılır. Parlak veya mat yüzeyler, eskitilmiş görünüm, açılı kesme yöntemleriyle desen çıkartılması, honlama, patlatma (doğal pürüzlü yüzeyler)…

  • Parlatma (Cilalama): Bu işlemde mermerin yüzeyi son derece parlak bir hâl alır ve renkler daha canlı görünür. Desenler de ön plana çıkar.
  • Honlama: Parlamayan, mat bir yüzey elde etmek için bu işlem uygulanır. Bu işlemle mermer yüzeyindeki tüm kesme izleri de silinmiş olur.
  • Eskitme: Aşınmış ve yıpranmış bir görünüme sahip, oldukça doğal görünen masif mermer plakaları yapmak için kullanılan yöntemdir.
  • Patlatma: Mermeri doğal bir taşı andıran, dalgalı ve pürüzlü bir şekle sokar. Genellikle dış duvar kaplamalarında bu ürünler kullanılır.
  • Zımparalama: Patlatma hariç tüm işlemlerde mermer plakalar zımparalanarak kesim izleri ve istenmeyen lekeler giderilir.

Plakaların Depolanması

Üretim işlemleri biten mermerler sevk edilmeden önce bir alanda depolanır. Büyük plakalar dikey durumda, daha küçük plakalar ise yatay pozisyonda üst üste konularak istiflenir.

İstiflenen bu plakalar, sevkiyattan önce ahşap paletler ve çerçevelerle sabitlenir veya tamamen ahşaptan kutulara konularak muhafaza edilir. Ah

Beğenebileceğiniz İçerikler
Language »