Tarihçemiz

1968″de Marmara Adası”nda iş hayatına atılan Rahmetli Yusuf Geçgin“in Yusuf Hoca Madencilik A.Ş”ni kurana kadarki süreci kendi ağzından dinleyelim.

1961 yılında Marmara Adası”na çırak olarak verildim. 5-10 yıl zarfında çıraklıktan kalfalığa, kalfalıktan ustalığa geçtim ve belirli bir ustanın yanında çalışmaya başladım. Tabii o zamanlarda imkanlar fazla yoktu. Roma zamanından kalma körüklerle çalışılıyordu. Hava kompresörümüz dahi yoktu. Zamanla hava kompresörü geldi, kullandığımız teknolojilerde ilerlemeler oldu. Eksavatörler, paletli yükleyiciler, lastik kepçeler adada yaygınlaşmaya başladı. O zaman için çalıştığım şirket de imkanlarını genişletmeye başladı.

Şimdi ise; Yusuf Hoca Madencilik“te her türlü eksavatör, yükleyici, kırıcı ve delici makina bulunmakta. Teknolojinin ilerlemesi hem işi hızlandırıyor, hem üretim zayiatını önlüyor hem de işçiler için daha rahat bir çalışma ortamı sunuyor.

Günümüzde Marmara Adası“nda mermer üretimi oldukça arttı. Fakat Türkiye”nin başka hiçbir şehrinde marmara mermerini çıkarma şansınız yok. Adanın jeolojik yapısına göre şekillenmiş özel bir mermer türüdür marmara mermeri. Tabii ki her ilde çeşitli mermerler çıkıyor, ama marmara mermerinin kalitesi tartışılamaz. Ama üretimin çok fazla artmasından dolayı; alt kalite mermerlerin oranı da eskiye göre biraz arttı.

Ne kadar çok mermer kesilirse, düşük kaliteli mermerin de çıkartılması artacaktır. Bu da marmara adası mermerinin kalite standartlarını biraz eziyor. Bu konuda hep birlikte toplanıp; ortak bir çizgide bir yol haritası çıkarmamız gerekiyor. Sonuçta ocaklardan çıkartılan her mermer bloğunun bir kesilme maliyeti var. Hâl böyle olunca üreticiler de ellerinde kalan tüm mermerleri satmak istiyorlar. Yada arazi kiralayan firmalar, çıkan mermerin kalitesine bakmadan bir an önce çıkarıp satmak istiyorlar. Bu da kaliteyi yavaş yavaş düşürüyor ve piyasada marmara adası mermerinin adını lekeliyor.

Burada devlet güçlerinin de yapabileceği bazı şeyler var. Bir dernek veya kurum ile mermer standartları ölçülmeli. İhracatta ön ayak olunmalı. Mermer piyasası üreticilerin eline bırakılmamalı. Örneğin mermer borsası kurulmalı ve fiyatlar ona göre belirlenmeli. Çeşitli teşviklerle ihracata yardımcı olunmalı. Asgari ve azami satış rakamları da bu şekilde bir düzene oturtulabilir.

** Yusuf Hoca Madencilik A.Ş kurucusu Rahmetli Yusuf Geçgin”in vefatından önce verdiği bir röportajdan.

 

Language »